Beszámoló

2022.04.25.

Szia Guriga!

Egy rövid beszámolóval tartozom Neked!

A korábban közzétett felhívásomra az ukrajnai rászorulók megsegítésével kapcsolatban örömmel mondhatom megmozdult és összefogott Kenderes és Bánhalma városok, illetve a HFFA is!

Kicsi település a miénk, mégis ahogyan ez a szép példa mutatja, jóakarattal összefogással nagy dolgokra vagyunk képesek!

Ehhez az összefogáshoz csatlakozott Kerekes László a HFFA támogatásával!

Az adományok célba juttatására az elmúlt kettő napban került sor.

Az adakozó polgároknak hála, összesen több mint MÁSFÉL TONNA adomány gyűlt össze.

Ennek több mint harmada egészségügyi, tisztálkodó és tisztítószer, babaápoló szer. Másik harmada tartós élelmiszer, baba tápszer. A fennmaradó egyharmad gyermek, női és férfi ruházat volt.

Ezen felül kaptunk egy darab 3 KW-os és a HFFA támogatásában egy darab 5,5 KW-os teljesítményű benzinmotoros áramfejlesztőt.                                                                                                                     /Az egyik áramfejlesztő az 5,5 KW-os a polgármesteri hivatal óvóhelyén segít az áram ellátásban, a másik a helyi óvoda alatt lévő óvóhelyen látja el a feladatát./

Mindezek együtt sok százezer forintnyi értéket képviselnek, de ezek értéke a helyszínen pénzben nem mérhető.

A teherautót megpakolva szemesültünk az adomány mennyiségével. Az autónk raktere végül teljesen megtelt és a teherbírása hivatalos felső határát is átlépte.

Az utazás oda vissza összesen mintegy 700 km volt és kb 12 órát vett igénye. A határátkelés alkalmával a hatóságok mindkét ország részéről támogató és segítőkész hozzáállást mutattak. Az egyébként eseménytelen utazás során, főképp a határ közelében, láttunk menekült embereket csomagjaikat cipelve igyekezni Magyarország felé. Az utazás során láttunk homokzsákkal megerősített csomópontokat, katonai járműveket, katonákat, rendőröket és járőröző helikoptereket is.

A városban töltött idő alatt három alkalommal volt légiriadó, amit a szirénák zúgása jelzett és hangszórókon át kérték a lakosságot, menjenek védett helyre.

A célállomáshoz, Hruseve városába megérkezve már várt minket a város polgármestere, aki nagy örömmel, hálával, szívélyesen és barátként fogadott minket.

Az első megbeszélés közben kiderült, hogy a város egyelőre, az akadozó ellátás mellett helyi összefogással még kezelni tudja a kialakult helyzetet. A lakosság ellátása a kisebb nagyobb nehézségek ellenére is megoldott, kivétel ez alól az üzemanyag ellátás. 

A felajánlott segítségre, az adományokra mégis égetően nagy szükségük van bármilyen mennyiségben, mert a körülbelül 6000 lelket számláló város közel 1000 fő menekültet, gyermekeket, nőket és időseket lát el, akik belső és kelet Ukrajnából érkeztek hozzájuk a háború elől menekülve.

A város polgármestere elmondta, hogy igen nagy terhet ró rájuk a honfitársaik elszállásolása és ellátása.

Ezúton szeretném tolmácsolni Hruseve város lakóinak, polgármesterének és a menekült nőknek, és gyermekeknek a háláját. Köszönik minden jószívű embernek, aki bármilyen formában részt vállalt ennek a humanitárius akciónak a véghezvitelében. Ismeretlenül is hálásan köszönik Kenderes és Bánhalma lakosainak, valamint a HFFA tagjainak és vezetőinek az önzetlen segítséget!

/ Azt azért, hogy mi is a HFFA, milyen szervezet és pontosan mi is a siklóernyőzés, párszor el kellett magyaráznom. Kedves és hálás emberek voltak, szívesen beszélgettem velük./