SVB Közlemény

2020.10.31.

Kedves Pilóták!

Lehet, hogy ezt Ti nem éreztétek, de nagyon sok munka és tárgyalás zajlott az idei, karanténokkal teli évben azért, hogy a starthelyeket használhassuk, fejleszthessük és engedélyeket szerezhessünk újra.

Sajnos nem rajtunk múlt, kicsit lassan zajlanak a hatóságoknál ezek az eljárások, így a tavasz elején megkezdett tárgyalásoknak most lett eredménye, és remélhetőleg még ősszel-télen-koratavasszal már ez engedélyeket is megkapjuk.

Amint lesznek biztosabb információk, akkor azonnal küldjük hírlevélben azokat, de úgy gondoltuk, hogy nem baj, ha tudtok róla, hogy hol tartunk és mikre lesz esély mostanság.

Kevély: erre a starthelyre lesz engedély.

Pilis, Éleskő – keleti starthely: a régi délkeleti starthelytől (amire sajnos nem kaphatunk engedélyt) picit északabbra, viszonylag jó starthely, és még lehet is majd alakítani

Óbuda: Magyarország talán első „igazi” siklóernyős starthelye lehet. Várhatóan kapunk engedélyt kőtörésre, geoháló fektetésre (és ezáltal füvesítésre), 2 db épített bulóra és bokor visszavágásra.

Újlaki: Várhatóan itt is kapunk engedélyt kőtörésre és némi cserje írtásra, így talán rendezettebb és biztonságosabb lehet a starthely.

Mária: A starthely cserjeírtással történő bővítése

Strázsa-hegy, Visegrád-sípálya, Visegrád-vár: zajlanak a tárgyalások, jó esély van arra, hogy ide újra lesz engedély

Csobánc leszálló: felvettük a kapcsolatot az új tulajdonossal és amint ráér, akkor leülünk tárgyalni. Szeretné engedni, hogy továbbra is le lehessen szállni a nyugati leszállóba.

Kétágú, Pilis K, Pilis DNY, Hosszú-hegy: ezeket mind szerettük volna engedélyeztetni, különösen a Kétágú lenne nagyon fontos, ezt jól tudjuk. Ebben az első körben nem kaptunk engedélyt, de továbbra is fogunk próbálkozni

További aktuális feladatok:

Óbuda leszálló rendbetétele; HHH reptér cserjeirtás; Szépvölgyi út sorompó, HHH-Fővárosi pályázat

További tervek:

Börzsönyi starthelyek engedélyeztetése

Bér-hegy engedélyeztetése – ha bárkinek van valamilyen honvédelmi kapcsolata, ismerőse, aki tudna ebben segíteni, annak várjuk a jelentkezését

Ezek folyamatban lévő ügyek, ezért még sajnos ennél biztosabbat nem tudunk mondani, de amit lehet megteszünk, hogy minél gyorsabban biztos és pozitív válaszok legyenek. Az anyagi forrásokra és a fizikai munkákra mindenképp kell majd támogatás, amint konkrétan lehet tudni, akkor kérni fogunk segítséget tőletek. Ha valakinek kérdése, konstruktív észrevétele van, vagy esetleg tud segíteni bármelyik starthely kapcsán, akkor kérjük a Szövetségeknek, vagy nekünk írjatok, így hamarabb eljutnak az információk, mint a különböző fórumokon keresztül.

Kérünk Titeket addig is, hogy tartsátok be a szabályokat és ne repüljetek a tiltott területeken, ezzel árthattok a folyamatban lévő ügyeknek, illetve kérünk, hogy a starthelyeket ne tisztítsátok engedély nélkül (vagyis ne vágjatok ki fákat, bokrokat), mert van olyan starthely, ahol emiatt vesztettük el az engedélyt.

Sok szép repülést kívánunk!
Üdv.
SVB – Starthely Vegyes Bizottság (HFFA, Siresz) – Brigó, Figyu, Győző, Roland