Figyelem!

2018.04.21.

Kedves Pilótatársaim!

Még szinte itt sincs a tavasz, máris vannak balesetek az időjárás lekezelése, benézése miatt. Ne feledjétek, hogy közeledik e legveszélyesebb időszak a tavasz a maga szépségeivel és veszélyeivel! Nem sokára itt a május, számtalan nagy repülés és rekord hónapja, de sajnos rengeteg balesettel végződő repülésé is. 35 siklórepülő katasztrófából 10 április-május hónapban történt, ez is arra figyelmeztet minket, hogy a tavasz a vártnál is váratlanabb veszélyeket hordoz. Sokan még csak most kezdik elővenni felszerelésüket, és több hónapos, vagy majd féléves kihagyás után ott akarják folytatni, ahol abbahagyták, amikor eltették ernyőjüket, sárkányukat télre. Közben halványultak az ismeretek, rozsdásodtak a reflexek, még álmosak az ébredező repülő idegeink. A tavasz pedig ugyanolyan durva és veszélyes tud lenni, mint azelőtt. Sokszor a levegőben ér a változás, gyakran meglep a váratlan időjárási helyzet. Megmagyarázhatatlannak tűnő örvények, fizikát meghazudtolni látszó jelenségek, ismeretlen, vagy elfelejtett pofonok várnak a levegőben. Néha még a nyugodtnak tűnő alkonyatkor is!

Azt is meglephetik, aki nem tette le télire a felszerelését, és repkedett ősz óta, amikor csak tudott. Ők talán kevésbé lepődnek meg, de a tavasz gorombaságai őket is veszélyeztethetik.

Biztonságotok érdekében készüljetek minden repülésre alaposabban, mint eddig tettétek. Figyeljétek a meteorológiai előrejelzéseket, figyelmeztessétek egymást, ha veszélyt láttok. Mert jönnek már a porördögök, a még hidegnek tűnő talajról durván elpattogó termikek, vagy a hideg-cseppek, a váratlan szélirány változások, a dobálások, csukások, a nem szívesen járt táncok.

Legyetek óvatosak, járjatok és repüljetek nyitott szemmel, ne szégyelljetek kérdezni, utánajárni, olvasni, tanulni.

Ne rontsuk tovább a tavaszi statisztikát, repüljetek okosan, figyelmesen!

Gondoljatok rá: aki tavasszal megsérül, annak oda az idénye, repülés helyett a kórház – nem jó választás.

Szép tavaszi élményeket, biztonságos, nagy repüléseket kívánok minden pilótatársamnak!