Hatósági állásfoglalás

2016.08.02.

Idézet az NKH Légügyi Hivatal leveléből:

„Az új, 21/2015 NFM rendeletben foglaltak helyes értelmezése miatt felülvizsgáltuk a korábban a „lajstromozásra kötelezett” (légi jármű) / „lajstromozásra nem kötelezett” (repülőeszköz) fogalmakat, azok ugyanis elsőre nem voltak egyértelműek a légügyi törvény és az új jogszabály szövegezése alapján.

Ez alapján az NFM érintett munkatársaival közösen megállapítottuk, hogy:

– Minden sárkány(legyen az együléses vagy kétüléses, segédmotoros vagy anélküli, 300 kg alatti vagy feletti) és siklóernyő(legyen az segédmotoros vagy anélküli)repülőeszköznek minősüla rendelet 2. § 19. pontja alapján, így azt tanúsítási engedéllyel lehet tanúsítani.Ugyanide sorolandók a 216/2008 EK rendelet Annex II e) pont szerinti egyszemélyes repülőgépek és a 300 kg alatti repülőgépek.

– Bármely más, a 216/2008 EK rendelet Annex II e) pont szerinti repülőgép viszont, amely a típusbizonyítványa szerint kétszemélyes, vagy a maximális felszálló tömege 300 kg vagy annál nagyobb lajstromozásra kötelezett légi járműnek minősül, és csak légialkalmasság-irányító szervezet engedély birtokában vizsgálható felül a rendelet 2. § 30. pont alapján.”