Rendkívüli elnökségi ülés 2015. február 23.

2015.02.25.

JEGYZŐKÖNYV A MAGYAR SZABAD REPÜLŐK SZÖVETSÉGE ELNÖKSÉGÉNEK 2015. február 23-i rendkívüli üléséről

Az ülés helyszíne: A szövetség székhelyén 17.20 kezdettel

Jelen vannak:
Kerekes László elnök
Szöllösi László elnökségi tag
Jenes Győző elnökségi tag
Csiga Sándor ell.biz.tag
Távol:
Holló Attila ell.biz.tag
Szalai József ell.biz.tag

1.    A HFFA és az MRSz kapcsolata

A HFFA-hoz tartozó klubok azok, amelyek képzési engedély kérdésében az MRSz-hez tartoznak. Ezeknek a kluboknak az érdekvédelmi szervezete a HFFA. Ennek ellenére az MRSz szakmailag nem a HFFA szakembereivel egyeztet, hanem az MRSz-hez nem tartozó szervezetek képviselőivel és tagjaival (akik maguk sem MRSz tagok). Javaslatainkra az elnökség nem reagál, tagjai érdekvédelmét az MRSz nem látja el. Tevékenységével nem segíti az egységes hazai siklórepülés ügyét. Ez vezetett oda, hogy a siklóernyősök szabályozására született jogszabályok az európai gyakorlattól teljesen elszigetelték a magyar siklórepülőket (repülőorvosi kötelezettség, légtér és starthely használati korlátozások, nemzeti azonosító jel bevezetése, hatósági szabályozás).

Levéllel fordultunk az MRSz elnökségéhez, hogy vizsgálja felül a főtitkár tevékenységét abban a vonatkozásban, hogy a CIVL által kiadott IPPI kártyák hazai kiadásával kapcsolatosan a szakbizottsággal egyeztet. A szakági ülés és a működési szabályzat egyértelműen tisztázza, hogy a szakbizottságnak kizárólag a sport területére szól az illetékessége és a képzés területére nem, mivel a szakágnak csupán egy része tartozik képzési engedély szempontjából az MRSz-hez, egy kisebb hányad (jelenleg mintegy 5% – akik a Fly Away egyesülethez tartoznak) az MRSz-en kívül más szervezet hatósági engedélye alapján folytatják képzési tevékenységüket. A nemzetközi pilótajogosítást igazoló úgynevezett IPPI kártyákat az MRSz képző szervezete és nem a szakbizottság illetékes kiadni. A főtitkárunk sajnos nincs tisztában azzal, hogy az IPPI kártyákat szakmailag kinek lehet s milyen igazolás alapján kiállítani. Ehhez siklórepülő képzésben jártas szakemberre van szükség és Ő nem az. Az MRSz képzési engedélyében megnevezte a siklórepülő képzésért felelős szakembereit, kérem az elnökséget hasson oda, hogy a főtitkár ne olyanokkal tárgyaljon ez ügyben, akik ellenérdekeltek az MRSz egységes szakmai működésének mind szélesebb körű elterjedésében. Például, a Fly Away egyesületben az MRSz-hez nem tartozó aktív oktatók és sportolók vannak, akik számára az elmúlt évben az MRSz-hez nem tartozó képző szervezetük érvényesítette az IPPI kártyát arra való jogosultság nélkül. Ezt az okmányhamisítással egyenértékű helyzetet kívánja konzerválni megítélésem szerint az IPPI kártyák kiadási rendjének megváltoztatását kezdeményező főtitkári intézkedés, azt a látszatot keltve, mintha az IPPI kártyákat korábban nem az MRSz képzés vezető helyettesei, hanem a HFFA adta volna ki. Azonban az IPPI kártyákat korábban is az MRSz és nem a HFFA nevében és a képzés szint nemzetközi igazolására és nem valamiféle szervezeti hovatartozásra utalva adtuk ki. Kérem annak  felülvizsgálatát is, hogy a főtitkár miért tárgyal mindezekről MRSz-hez nem tartozó szervezetek képviselőivel és mi a célja a megbízott képzés vezető helyettesek megkerülésének.

Ebben a helyzetben felmerül, hogy az MRSz tagsági viszonyunkat fenn kell-e tartanunk.
Az MRSz diszkriminatív magatartását látva az egyik út a kiválás és önálló útra lépés, a másik az MRSz vezetésének leváltása, és olyan MRSz megteremtése, amelyik tagjai és szakágai érdekében és nem ellenére működik. Az MRSz elnökét vissza kell hívni, az első alelnök munkája nulla. A jelenleg másodiknak választott alelnököt, Mészáros Norbertet kell elnökként javasolni, és mellé olyan alelnököket választani, akik a szakágakat képviselik és megfelelő tapasztalattal rendelkeznek.
Arra, hogy kilépjünk-e az MRSz-ből a február 25-i MRSz rendkívüli elnökségi ülésen született döntések fényében egy későbbi elnökségi ülés tesz javaslatot.

Az önállóság egyik feltételeként tagjaik javaslatára hallgatva szerezzünk saját képzési engedélyt, hogy ne függjünk az MRSz engedélyeitől. Megbízzuk ennek kidolgozásával Tóth Zsuzsannát (siklóernyős) és Kerekes Lászlót (sárkányrepülő).

2.    Rendkívüli szakági ülés kérdése

Az MRSz Siklórepülő Szakbizottsága választásakor olyanok vettek részt a szakági ülésen, akik – mint utóbb kiderült – nem is voltak az MRSz tagjai, hiszen szervezetüket az MRSz 2014 augusztusától kizártnak tekintette.
Az MRSz elnöksége nem járt el az alapszabályban előírtak szerint, így lehet, hogy a szakbizottság 2 választott tagja is jelenleg olyan klub tagja (Fly Away) amely manipulált módon más klubok tagjait sajátjaként bejelentve, kijátszva az MRSz alapszabályát és ugyanakkor megszegve azt (teljes tagságát ugyanúgy nem jelentve be az MRSz-nek, mint a korábban emiatt kizárt SIRESz, az MRSz és a szakág anyagi érdekei ellen működik.
Az 5 fős szakbizottságból jelenleg 2 fő tartozik olyan MRSz klubhoz, ahol az MRSz alapszabályának tagdíjfizetésre vonatkozó részét betartják. A szakág szabálykövetően befizető klubjai szakági támogatását egy olyan szakbizottság akarja felhasználni, amelynek tagjai többségében szabályszegő klubokhoz tartoznak.
Miután az MRSz Siklórepülő Szakbizottsága megválasztásukat követő időszakban a szakbizottság tevékenységéről a szakág semmilyen formában nem kap tájékoztatást, ezért javasoljuk a klubjainknak (amelyek jelenleg az MRSz szakág 95%-át teszik ki), hogy csatlakozzanak az ASE és a Free Air kérelméhez, amelyben rendkívüli szakági ülés összehívását kezdeményezték az alábbi napirendi pontokkal:
1. Új szakbizottság választása (ennek oka, hogy a szakág összetételében jelentős változások következtek be megválasztásotok óta, másik oka, hogy a szakági gyűlés által megszavazott működési szabályzattól eltértek, üléseitek, ha vannak nincsenek meghirdetve és arról jegyzőkönyvet sehol sem látni)
2. A 2015-ös pénzügyi terv megtárgyalása és elfogadása (ez kizárólag a szakági gyűlés feladata).
Az októberben megszavazott működési szabályzat értelmében a rendkívüli szakági ülés összehívását 2 klub is kérheti. Az ASE éa a Free Air jelenleg a szakág tagjainak majd 40%-át teszik ki!
Nehezményezzük továbbá, hogy a szakbizottság hatáskörét meghaladó kérdésekkel foglalkozik. Ennek vizsgálatát is kértük a szakági üléstől, illetve az MRSz elnökségétől.

3.    Starthelyek finanszírozása

A szakbizottság képviselője nyilatkozata alapján megvárjuk a starthelyek támogatásának szakbizottság általi koordinációját.

4.    Pénzügyi helyzet

HFFA elszámolás (xls)

5.    Szécsi Gábor díj

A kuratórium javaslata alapján az elnökség Balogh Györgyöt választotta 2014. évi Szécsi Gábor díjazottnak. A díjat az MRSz éves díjkiosztó ünnepségén adjuk át.