Biztonsági felhívás

2014.08.21.

Kedves Pilóták!

 

Luca Basso az Olasz Siklórepülő Szövetség vezetője a Dolomitokban történő repülés lehetőségével kapcsolatosan a következőkről tájékoztatott minket:

A Dolomitok területén Canazei, Col Rodella, Pordoi és   Marmolada körzetében változatlanul komoly problémát jelent a légi mentőszolgálat számára a levegőben tartózkodó sok száz szabad repülő miatt a balesetet szenvedett pilóták, turisták mentése.

Ennek okán a helyi hatóságok erősen fontolgatják, hogy a szabad repülés elől elzárják az egész területet, amennyiben az Olasz Szövetség nem képes kezelni a helyzetet.

 

Gondolom, akik már valaha is repültek, vagy tervezik, hogy repülnének a Dolomitokban nem örülnének, ha ezt a területet is elveszítenénk, és remélhetőleg azt sem szeretné senki, hogy valamelyik társunk azért haljon meg, mert nem kapott időben ellátást.

Ahhoz, hogy továbbra is élvezhessük a világ egyik legcsodálatosabb helyén a repülést, néhány nagyon komoly biztonsági szabályt be kell tartani….Neked is!!!

 

 

1. Olaszországban a mentőszolgálat hívószáma: 118

2. 2014-től a PMR 8.16-os csatornáját használják repülés biztonsági célra.

Vagyis venned kell, bekapcsolva magaddal kell vinni egy ilyen PMR rádiót, amely könnyű és olcsó is.

Ez a csatorna CSAK ÉS KIZÁRÓLAG  mentési műveletekkel kapcsolatos információk továbbítására, valamint minden a mentéssel összefüggő kommunikációra használható.

Ezen a rádión hívhatsz segítséget, ha szükséged van rá.

3. Minden pilótának, aki repül a Dolomitokban be kell szereznie egy zöld és egy piros füstjelzőt, amelyet a Coll Rodella drótkötélpályánál lehet kapni.

Ha balesetet szenvedtél és szükséged van orvosi segítségre akkor használd a piros füstjelzőt.

Ha  balesetet szenvedtél, de nincs szükséged orvosi beavatkozásra, akkor használd a zöld füstjelzőt és csukd össze a szárnyad!

4. Amikor a mentőhelikoptert (piros és sárga) a baleset helyszínétől legalább 2 km-es

körzetben látod, a használatos rádión szólj a barátaidnak, hogy menjenek 2 km-re a mentendő területtől. Ha nincs más technikai lehetőséged, ordíts nekik, hogy el kell hagyni a területet, és ints, hogy milyen irányba távolodjanak!

5. Ne menj  a lebegő helikopter felé!!!  Akkor sem, amikor azt gondolod hogy elérte a művelet helyét és ettől kezdve lehet biztonsággal repülni, mert a helikopter lehetséges, hogy éppen arra vár, hogy elmenjenek körüle a szabad repülők (beleértve téged is) és haladhasson tovább   a mentési területre.


Ha mentő helikoptert látsz közeledni, és netán még azt is látod, hogy hol van a piros jelzőfüst, azonnal távolodj tőle, akár azon az áron is, hogy le kell szállnod!!!

Ezeknek a követelményeknek meg kell felelned, ha azt szeretnéd, hogy ez a csodás repülő hely továbbra is használható legyen a szabad repülők számára!

Kérjük, hogy ha csoportosan mentek a Dolomitokba repülni, a starthelyen tartsatok biztonsági meetinget és mindenkinek ellenőrizzétek le, hogy van-e és be van-e kapcsolva a PMR rádiója, és hogy van-e nála füstjelző!

 

Repüljetek figyelmesen!

 

Kellemes repülési élményeket kívánunk:

Az MRSZ elnöksége és a HFFA elnöksége