Tájékoztató

2014.03.19.

Tisztelt Pilóták, Klubvezetők!
A sok félreértés és félremagyarázás miatt egy rövid tájékoztatót kívánunk kérésetekre megosztani.

Képzési engedély:
A hatóság folyamatos álláspont változtatása miatt be van adva egy újabb formátumban elkészített engedély kérelem, amiről azt az ígéretet kaptuk, hogy a héten jóváhagyják. A hatóságnak valóban volt olyan nyilatkozata, amely szerint nincs engedélyünk a képzésre, de a kiadott engedélyünket határozatban, írásban nem vonta vissza. A törvény csak azt határozza meg, hogy engedéllyel folytatható a tevékenység, de hogy hogyan nézzen ki, azt nem határozza meg semmi. Így a jelenleg érvényben levő képzési tematika, ami a honlapunkon olvasható, továbbra is érvényesnek tekinthető!

MRSz Licence kiadás:
A SIRESz-en keresztül igényelt licence-ekre ugyanúgy be kell fizetni a szakági díjakat mint a HFFA tagoknak. Ahogy látom az e-titkáron, ezt meg is teszik, de jelenleg csak 5 fő rendelkezik szabályosan igényelt licence-el. Aki szabálytalanul jutott licence-hez, – mert már befizettek versenyre és nem kívánta az MRSz akadályozni a versenyzésüket, – azok jogállását hamarosan tisztázni kell. Ha nem rendezik a szakági részt, a licence-ük érvényességét visszavonhatják.
Miért kérnek 11.000.-Ft-ot a licence-re? Ebből az MRSz tagdíj 5.000.-Ft a HFFA szakági díj 4.000.-Ft, valamint a sportolók támogatása 2.000.-Ft. A sporttámogatásból a SIRESz versenyzői is részesülnek, így azt nekik is be kell fizetni. Erről a szakág közgyűlése döntött. A starthely alapot ők is szedik, így a szakág erre külön nem tart igényt.

Miért kell a szakágon keresztül fizetni?
Mert az MRSz alapszabályában erről így döntött, és ezt a közgyűlés a legutóbbi ülésén is megerősítette. Ez könnyebbség a klubnak, hiszen nem kell fizetni külön-külön az MRSz-nek, a szakágnak, a biztosítónak stb… A klub csak egy helyre fizet, a szakág pedig rendezi a díjakat a hivatalos szervek felé.

IPPI és Rating kártya:
Az MRSz kizárólagos jogosultságot élvez az FAI által felhatalmazva az IPPI kártya kiadására, így az csak MRSz tag számára adható ki. A HFFA, mint az MRSz hivatalos szakága azért kapta meg a kiállítás lehetőségét, mert az IPPI kártya egyfajta  jogosítást állapít meg, ami szakmai kérdés, így a szakág szakmai rálátása szükséges.
A rating kártya az IPPI kártyát érvényesítő okmány lehet, ami szintén a nemzeti aeroclub, azaz a fentiek alapján a szakág igazolhat! Nem véletlen, hogy az IPPI kártya hátuljára ez van írva:

Valid only with a current national Licence or rating card.
(Érvényes csak az érvényes nemzeti licence-el vagy besoroló kártyával.)

Ha bármely MRSZ klub szabályosan a szakágon keresztül igényel bármely tagja számára IPPI kártyát és befizeti a díját,(MRSZ, HFFA, IPPI) és érvényes oktató igazolja a ParaPro szintet, akkor természetesen meg fogják kapni. (Bővebben a www.hffa.hu weboldalon)
Reméljük, hogy sikerült néhány kérdésben választ adnunk. Kérünk minden oktatót, klubvezetőt, hogy tagjait ennek megfelelően tájékoztassa.

Balesetmentes repüléseket kíván:
A HFFA vezetősége.