Megváltozott a REBISZ bejelentés telefonszáma!

2014.01.26.

Tisztelt pilóta társaim,

Néhány szóban szeretnék megosztani veletek egy nagyon fontos dolgot, mely a világ minden pilótája előtt egyformán elsődleges. Ez nem más mint a biztonságos repülés!
Hiszen bármennyire is tapasztaltak és ügyesek vagyunk, mégiscsak idegen közegben közlekedünk a levegőben. A természet nem adott nekünk olyan testrészeket amelyekkel fent tudnánk maradni a levegőben. Egyetlen fegyverünk az eszünk! Tehát a világon mindenhol a pilóták arra törekednek, hogy eszüket használva minél többet tudjanak repülni. Ehhez pedig a biztonság szükségeltetik.
Tényezők, melyek befolyásolhatják a biztonsági faktort:
– a pilóta felkészültsége
– az időjárás
– környezet tulajdonságai (beleértve az adott hely domborzati tulajdonságait és széljárásait is)
– eszköz állapota és repülési tulajdonságai
– légtér telítettsége, koordináltsága
– pilóta tájékozódottsága
– helyzetfelismerési képessége
Nem véletlenül van az, hogy adatot gyűjtenek a repülő közösségek mindenről, ami a repülések alatt eltér az előírt biztonságos tevékenységtől.
Mert ezeket az adatokat összesítve meg lehet előzni egy csomó balesetet! Nagyon fontos a prevenció! De előrelátni csak akkor lehet, ha látjuk azt, hogy eddig mi történt. Ha nem ismerjük a múltat és a jelent nem tudjuk megváltoztatni a jövőt!
Ezért találták ki azt a külön csoportot, aminek az a dolga, hogy adatokat gyűjt, elemez és megállapít tényeket, azokat elküldi a gyártóknak, közösségeknek és így lehetőséget adnak arra, hogy a hibák kijavítódjanak!  Ez a repülésbiztonsági szolgálat. REBISZ.
Ez a szervezet nem rendőrség, nem azért van, hogy büntessen, felelősöket találjon egy-egy baleset következtében. De Őket keresi meg a rendőrség, légügyi hatóság szakmai tanácsért.
A rebiszhez minden súlyosabb baleset eljut, mert a mentő hivatalból értesíti a rendőröket, azok pedig a rebiszhez fordulnak tanácsért.
Előzzétek meg az eseményeket, ha van valami baleset, szóljatok Ti a HFFA ügyeletesnek, amilyen gyorsan tudtok, hogy a felsorolt szervek kérdezősködéseire már olyan választ tudjon adni a REBISZ amely megvéd Titeket! A sérülés nélküli balesetek bejelentése, pedig a statisztikát növeli, lehet, hogy saját tapasztalatotok egy hellyel kapcsolatos, vagy egy repülőeszközzel kapcsolatos bejelentésetek megmenti a jövőben valaki életét!
Vannak olyan magyar törvények melyek azt írják elő, hogy mindenki köteles bejelenteni az észlelt balesetet, mert ha nem 1 millió Ft-ig bírságolható!
Én azért kérem, hogy az alábbi telefonszámon jelentsétek be ha láttok baleseteket, vagy Ti szenvedtek el balesetet, hogy felzárkózzunk az Európai pilótákhoz és megmentsük mások életét, illetve segítsetek abban a gyártóknak, hogy tökéletesíthessék eszközeiket!
Szőlő: +36 70 363 11 09 (Csöngess meg aztán tedd le és én visszahívlak, hogy még költséged se legyen!)
Köszönöm figyelmeteket és remélem ha úgy adódik hívtok!
Tisztelettel:
Szöllösi László