Beszámoló NB 2013

2013.10.01.

Tisztelt Elnökség!

Néhány rövid mondatban szeretnék tájékoztatást adni az idei siklóernyős XC nemzeti bajnokságról. Ahogyan azt  az idén tavasszal felvetettem, – miszerint az idei Nemzeti Bajnokságot szlovén szervezéssel bonyolítsuk le, nos  úgy tűnik, hogy  minden oldalról megkapott  szakmai  és anyagi támogatás  minden idők legjobb magyar Nemzeti  Bajnokságává emelte  ezt a múlt heti versenyt! Köszönhetően a mindkét hazai  szövetség  és szlovén szervezők  segítségének  és persze nem utolsósorban a kedvező  időjárásnak 47(!) magyar pilóta vett részt a versenyen.  Öt  érvényes versenynap  után az eredmények  – néhány  kivételtől eltekintve..-  reális képet adtak a hazai  siklóernyőzés  helyzetéről ,  a magyar élvonal  felkészültségéről. A pedáns, korrekt szervezés mellett, a  világklasszis szlovén  pilótáktól és a  PWC Super Final győztes Aaaron Durogatti –tól lehettet ellesni a mesterfogásokat.  Esténként   – függetlenül attól , hogy  valaki kezdő vagy profi versenyző  volt-   a pilóták egymás mellett ülve hallgatták a hasznos szakmai  előadásokat.

Egy, nagyon ponterős csapat helyett, két erős csapatot állítottam össze legjobb  magyar  pilótákból, természetesen  figyelembe vettem a pillanatnyi formát és az ernyőkategóriákat.  Mindkét csapatban voltak a jó eredményért kockáztató, és a csapatot hozó,  feladat biztos pilóták. Izgalmas öt nap után  a magyar ” A” csapat ( Vértes, Rácz, Nagy, Lossania, Babik) megszerezte az első helyet!!!

A női mezőnyben – ahogyan az várható volt- az elsőbbségért Lukácsi Emő, Juhász Kati, Ákos Zsuzsa küzdött.  A magyar női pilóták a teljes mezőnyben is  a középmezőnyben végeztek,  de  a női összetettben is az előkelő 2. és 3. helyet is megszerezték. ( Lukácsi, Juhász)

A  DHV 1-2  osztályban  a Nova  Mentor 3 -as pilótáké volt a főszerep, a hazai pilóták között megszerzett győzelme mellett  Fördős  Zoltán az összetett versenyben is a 3. lett!
DHV 2 osztályban volt a legtöbb  részvevő. Itt több mint 50 pilóta versenyzett, de az eredménybe  természetesen beszámított az alsó osztályban versenyző másik 30 pilóta eredménye is. A legjobb magyar helyezés  itt a 12. hely lett/ Simonics/  . A magyar eredményeket érdekessé teszi. hogy egy viszonylag újonc  versenyző Domonkos Attila lett a 2. és  Fördős Zoli  DHV 1-2 vel lett harmadik!

Az Open class- ban , ide már minden osztály  beszámított, tehát az az EN-D / DHV 2-3-3/  is, az első helyet a szlovén top pilóta, Urban Valic szerezte meg. Vitathatatlan volt a fölénye a többiekkel szemben, annak ellenére , hogy  nem EN-D-s  hanem  egy EN-B  ernyővel  versenyzett. Két napot is nyert, de minden versenynapon a legjobbak között végzett.  A magyarok közül,  minden  ebben az osztályban versenyző pilóta  nagyon jól repült,  Vértes Balázs, Nagy Máté, és Rácz Balázs elismerten a mezőny legjobb teljesítményét nyújtó pilótái közé tartozott. Vértes Balázs utolsó napi győzelme mellett a Magyar Nemzeti Bajnokságot is megnyerte. Ezek a pilóták  repüléseikkel és  eredményeikkel egyértelműen öregbítették a magyar siklóernyős versenysport  ázsióját.  Példaként szolgálnak minden, magát megmérettetni kívánó magyar pilóta számára most és a jövőben.

Azt gondolom , hogy  a hazai siklóernyős XC  társadalom ismét  a megérdemelt helyére  emelte a versenyzést,   biztos vagyok benne, amennyiben a jövőben is sikerül ilyen együtt működéssel  ismét a magyar XC siklóernyőzés   mellé állni , akkor   egy új, minden eddiginél sikeresebb jövő  elé nézünk .

Solymár, 2013-09-09 ,                    Simonics Péter   szöv.kap.
eredmények:   http://www.serialcup.com/content/results-2013