Sirály kupa má’ megint!?

2012.07.22.

 

Mivel nemcsak hogy lassú vagyok, de még lusta is ezért az előző évek felhívását aktualizálva teszem közzé.

Az elmúlt évektől eltérően idén a motoros sárkányosok versenye 3 héttel később kerül megrendezésre. Csak remélni tudom, hogy a július végi meleg nem fog annyira bestabilizálódni, hogy ne adjon esélyt nekünk is egy kis versengésre, és a fiókáknak lehetőséget a vontatás gyakorlásra….

Legrosszabb esetben vár a Balaton meg valamiféle késő esti célraszálló verseny.

Idén Balatonfőkajáron 2012. 07. 27-29-e között kerül megrendezésre a „Sirály kupa”.


Akik már korábban rész vettek ezen a versenyen tudják, hogy (előbb már utaltam rá) alapvetően a motoros verseny kísérő versenye leszünk, tehát nemcsak időpontban, hanem egyebekben is igazodnunk kell hozzájuk, és vendéglátó klubhoz.

A későbbi verseny időpont legalább arra lehetőséget adott, hogy egyeztessek a balatonvilágosi önkormányzattal és néhányan „szabályosan” tudjatok kempingezni a Klub Aligában, a Nádfedeles vendégház melletti önkormányzati területen. Mivel a helyek száma igencsak korlátozott nem tudok mást tenni, mint a leggyorsabbaknak lefoglalni a lehetőséget, ami azt jelenti, hogy 7 szabad sátorhely. Mivel nem a létszámot korlátozták (mint ahogy eredetileg gondolták) érdemes összebútorozni egy nagyobb sátorba azoknak, akik elviselik egymást és egy a reptéri sátorozásnál kényelmesebben szeretnének táborozni. Szubjektív leszek, és azt mondom, hogy párhuzamos jelentkezés esetén a gyerekeseket fogom előnyben részesíteni.

A sátrazási lehetőségek a következőképpen néznek ki:

A Klub Aligában közvetlenül vízparton, de nem zuhanyzós sátrazás lehetséges (WC ivóvíz, áram van). A díj személyenként 1500 Ft + 300 Ft/nap/fő idegenforgalmi adó. Gyerekeknek 14 éves kor alatt ingyenes.  Ebben benne van a parkolás is (ami elég brutál drága egyébként).

Sátrazás a reptéren: nincs limitálva, fejenként 1000 Ft/nap (nincs taxa) ott is van WC, víz és áramvételi lehetőség, meg dögmeleg. (Ott zuhanyozni még mindig nem lehet!) Összecsukva ill. hely függvényében gépeket lehet a hangárban tárolni, és azért már nem kell külön fizetni.

Fizető vendéglátás Főkajáron előre bejelentett igény szerint Vörös Gyula közreműködésével, kb. 2500-3000 Ft/fő/nap + taxa.

A balatonakarattyai strand kb. 5-6 km, a és a balatonaligai kb. 8 km.

Az elmúlt évekhez hasonlóan ezek mellett a rezsi költségek mellett arra törekszünk, hogy a lehető legolcsóbb legyen a buli, a visszaszállítás egy részét ingyenesen meg tudjuk oldani.

Lehet egy-egy napra is jönni, kinek hogyan sikerül, de előtte mindenképpen kérek egy hívást annak érdekében, hogy tudjunk szervezkedni, ill. ne legyenek elszámolási gondok a szervezőkkel, mint tavaly.

A további részletek:
A verseny helyszíne:

A Balatonfőkajári Repülő Klub sportreptere, Balatonfőkajár határában. Úgy tudsz eljutni oda, hogyha az M7-en a balatonvilágosi lehajtónál letérsz a pályáról és Balatonfüred felé (jobbra kanyarodva) jössz kb. 4 km-t Balatonakarattyáig. Ott a MOL benzinkút után lesz egy körforgalom, ahol balra az első kihajtón (Veszprém/Balatonfőkajár) irányában kell letérni. Ezen az elkerülő úton tovább mész nem egészen 1 km-t és nem mész el balra tartva Veszprém, ill. Balatonfűzfő felé, hanem jobbra letérve hajtasz tovább egészen Balatonfőkajár faluba, mely az útelágazástól nagyjából 2 km után lesz. Ahogyan elhagyod a helységnév táblát, jobb oldalon lesz egy Tüzép telep, még a vasúti átjáró előtt.

Ezen a sarkon kell jobbra bekanyarodni és az az út egyenesen bevezet a reptérre (jó 1 km). Egyébként ki is van téve ott a sarkon egy „reptér felé” tábla. A dzsipieszesek kedvéért, meg hogy az összeszedést is gyakoroljuk csak más formátumban a koordináták:

N 47°00’24,04″

E 18°12’38,05″

A reptér elhelyezkedését tekintve tulajdonképpen közvetlenül az M7-es autópálya mellett van.
Időtartama:

A verseny megnyitója: 2012.07.27-én (pénteken) 11 órakor lesz a hangár előtt. A Gyuláék hivatalos verseny megnyitója máskor lesz, és mi egyébként is tőlük külön (persze az ő programjaikra tekintettel) fogunk repkedni.

Az utolsó versenynap 29-e vasárnap, ekkorra tervezzük az eredményhirdetést is (ha meg tudjuk egyáltalán tartani úgy 18-19 óra körül).

Nem véglegesített, de nem is kizárt, hogy a verseny után hétfőn még lehet maradni hobbizni, ha úgy adja az időjárás, ill. a vontatópilóták vállalják a maradást, vagy ha úgy adódik akár csütörtökön kora délutántól is lehet gyakorolni, ez a kajáriakon nem múlik, várnak minket. Én valószínűleg már csütörtökön délután lemegyek.

Mivel motoros sárkányos versennyel együtt leszünk ebből adódik pár dolog:
–        figyelnünk kell egymásra, de alapvetően nem zavarjuk egymást, mivel ők másik napszakokban fognak repülni
–        -a verseny időpontja kötött, mivel ők akkor is tudnak repülni, mikor mi nem, így nincs „esőnap” azaz, ha megyünk akkor menni kell
–        -ebből adódik, hogy nincs halasztás, tologatás, repülésre ez a 3 nap áll rendelkezésre, mindenki így számoljon, ütemezzen és döntsön, hogy jön-e, vagy nem
–        ha egyértelműen teljesen rossz lesz az időjárás szerdán este, vagy legkésőbb csütörtökön reggel levlista útján lesz lemondva a verseny, vagy telefonon mindazok számára akikhez így nem jut el az infó, vagy kétségek gyötrik és megteszik, hogy felhívnak.

Verseny kiírás:

Klasszikusan nincs, de csak azért, hogy ne nagyon görcsöljünk (meg hogy a Grúber nyerjen..:-)). Jó lenne, ha minél több „kezdő versenyző”, vagy vontatást tanulni kívánó kezdő tudna jönni. Az ASE jóvoltából lesznek szép kupák.

Úgy gondolom, hogy nem változtatunk a korábbi évek gyakorlatán, és z értékelést MKK-ba feltöltött track logokkal fogjuk végezni, és egyszerűen lemérjük a repült távolságot és pontozzuk. Nekem nincs mobil internetem ebben megköszönném a segítséget, és ha egy mód lesz rá mi megcsináljuk a le,- és feltöltögetéseket, de kábelt mindenki hozzon a GPS-éhez. Mert azért alapvetően GPS-sel igazolnánk a repülést, de lehet, hogy viszünk bele egy kis nosztalgiát, és ha valakinek csak ezen múlna, hogy távra menjen akkor közös döntés szerint a távigazolást is elfogadjuk, mondjuk egy mobil telefonos fényképpel együtt. De ezeket a részleteket, meg a napi feladatokat majd ott megbeszéljük.

Győztest összesítés (leghosszabb táv) alapján hirdetünk, de ebben is dönthetünk másképpen…

Értékelés:

Csak így, ahogy fent írtam. Ha nagykártyák is megtisztelnek annak örülünk, de nem bonyolítjuk túl a dolgot. Ha nem tudunk távra menni, lehet esetleg a leszállást gyakorolni célraszálló verseny formájában.

Verseny lebonyolítása:

Egyelőre 2 vontató gép biztosan lesz  ehhez azért remélem, hogy legalább 10-en leszünk, de ha nagyobb létszám várható akkor kell még egy vontató (előzetes jelentkezést ill. segítséget köszönettel vennénk!!!) A kiszállási díjat támogatók révén finanszírozzuk. Segítők közreműködését „társadalmi munkában” köszönettel vennénk.

Jó hír, hogy nevezési díj nincs, ezért is legyetek szívesek annyira megtisztelni, hogy időben jelzitek a részvételi szándékotokat! A jelentkezők névsorát a levlistára felteszem.

A vontatás a „szokásos” összeg lesz 3500 Ft/500 m-re.

Kérek minden érdeklődőt, hogy a jövő hét végéig, azaz 07.15-ig jelezze hogy jön-e, főleg ha szállást is igényel. Ez utóbbit majd a főszervező Vörös Gyula (20/777-90-03) fogja intézni, én csak közvetítek.

Ahogy utaltam rá, nem kell feltétlenül végig ott lenni a három versenynapon, bármikor jöhettek, csak annyit kérek, hogy jelezzétek nekem azt előre legalább egy nappal (számomat lásd fent!).

Sajnos a helyzet tavaly óta számunkra kedvező irányban nem változott (nem javult)  ezért mindenki a saját felelősségére fog repülni, én csak koordinálok az alapverseny mellett, a repülés lehetőségeinek megteremtésében működöm közre, és senkiért  nem vállalok felelősséget, de kéretik lehetőség szerint minden papírnak rendben lenni!

Akinek van, az kérem, hogy hozzon vontató kötelet, tartalékba és jó sok szakadó elemet is! Dollyt mindenki intézze magának és a segítségről is gondoskodjatok, mivel szervező nem lesz (azt sem kell fizetnünk). Alapvetően ugyanez vonatkozik a visszaszállításra is, nyilván majd célszerűen csoportosulunk valahogyan ill. itt jön be támogatás.

Szállás lehetőségek:

Fent már írtam: reptéren a hangár mellett sátorban, Club Aligában (N46°58’59,25″  E18°09’48,90″), Balatonfőkajáron a faluban.

Ha bármilyen kérdésetek van, vagy szállás foglalási igényt akartok jelezni, írjatok a horvathz01@t-online.hu címre, vagy hívjatok a 20/555-02-80–as telefonon !

Támogatók:

ASE
Sárkányrepülésért Alapítvány
Szebeton Zrt.