FAI felterjesztések

2012.02.22.

Ónódy Miki FAI Hang Gliding Diplomás!

A Magyar Repülőszövetség – Szabadrepülő Szakága javaslatára – felterjesztette Ónódy Miklóst FAI Hang Gliding és Szalay Józsefet FAI Pepe Lopez diplomára.

Szalay József magyar siklóernyős oktató, aki évek óta kitűnik pilótatársai iránti segítő készségével, mint az alpin technikában járatos szakember a bajba jutott, fára szállt ernyők leszedésével. 2007-ben a szakág az akkor alapított Szécsi Gábor fAIR PLAY díjjal ismerte el példa értékű sportszerűségét.

Az idei felterjesztés konkrét indokát az alábbi esettel indokoltuk:

2011. április 23-án Szlovéniában Wiedervald Gábor pilótatársunk csúnyán fára szállt. Az ernyője mintegy 50-60 m magasan egy betonút felett lógott a fán, aminek a törzse kb 35 méterig kopasz volt. A pilóta lemászott, hívtuk a helyieket, de az ernyő mentéséhez nem sikerült azonnal segítséget találni. Telefonon felhívtuk Szalay Józsefet, tudva, hogy Ő az ilyen helyzetek specialistája, de Ő akkor éppen Szlovákiában versenyen volt. Különösebb kérés nélkül Józsi autóba vágta magát, éjszaka elindult és hajnalra leért hozzánk a Krvavechez. Azután vasárnap leszedte az ernyőt a maga alpin technikájával, sérülést nem okozva. Utána visszautazott a szlovák versenyre.

 


 

Ónódy Miklós a magyar siklóernyős célraszálló válogatott szövetségi kapitánya. 1960. december 6-án született, okleveles építőmérnök. A szerbiai Magyarkanizsán él.
Valamennyi szabad repülési fajtában képzett, sárkányos és siklóernyős, motor nélkül és motorral is.
Ő a hazai Siklóernyős Célraszálló Sport megteremtője, aki nem csupán a magyar, hanem a román, és a szlovák első Siklóernyős Célraszálló Versenyek ötletadója és rendezője is volt egyben.
Ebben a sportágban az FAI elismert szakembere, megszámlálhatatlan verseny szervezője és kulcsembere.

A határok nélküli Európa gondolatának egyik gyakorlati megvalósítója e sportban, a sportkapcsolatok létesítésében és a szabad repülésért folytatott tevékenységével.

A fentiek alapján javasoltuk Ónódy Miklós felterjesztését, a CIVL Hang Gliding Diplomájára.

A CIVL (az FAI Szabadrepülő Bizottsága) a felterjesztést megtárgyalta. Pepe Lopez diplomára két jelölés érkezett, ebben Szalai Józsival szemben Riikka Vilkuna nyert (egy évben csak egy diploma adható ki). Ónódy Mikinek viszont (Halmos Péter után második magyarként) a bizottság megszavazta a Hang Gliding Diplomát!

Ezúton is gratulálunk!!!