Menyhárt Éva Emlékérem

2012.02.02.

A Menyhárt Éva Emlékérem alapításáról || Majoross István vehette át elsőként a Menyhárt Éva Emlékérmet

Baráth Zoltán a második Emlékérem tulajdonosa || Nagy László az első posztumusz díjazott || 2014-ben Balogh Zsolt kapta az Emlékérmet

 

Az ötödik díjazott: Nagy Richárd || A 2016-os év díjazottja: Honti Adél || A 2017. év díjazottjai


A 2017. év díjazottjai

2017. évi Menyhárt Éva Emlékérmet  Beliczay Koppány és Matuz István kaptàk. (Két díjat adtunk ki abban az évben)


Beliczay Koppány színvonalas oktató és oktatói felkészítői munkájáért,


Matuz István az MRSz-ben éveken át tartó munkájáért, a siklórepülő képző szervezetének segítéséért.

 


A 2016-os díjazottja: Honti Adél

 

Honti Adél siklóernyős oktató, női távrepülő válogatott kerettag. A díjra a kuratórium az elmúlt években végzett aktív, a versenyzők repülés biztonságáért és az utánpótlás képzésében folytatott tevékenységéért jelölte. A korábbi évekből hiányzott ez a példamutató elszántság, amellyel a siklóernyőzés magas szintre emelése valós tevékenységben is megmutatkozik. Tevékenysége példa a siklóernyős oktatók és a sport szakmai vezetők számára is.

 


 

2015-ben Nagy Richárd kapta az Emlékérmet

Az ötödik Menyhárt Éva Emlékérem díjazott a kuratórium 2015-ös döntése alapján Nagy Richárd sárkányrepülő oktató. Ricsi oktatói munkáját nagy szakmai felkészültség és a biztonságra való maximális törekvés jellemzi. Meghonosította a budaörsi repülőtéren a sárkányrepülő oktatást és a csőrléses képzés biztonságát tovább fejlesztette. Csapatával együttműködve jelenleg az ország kevés sárkányos oktatói közül a legszínvonalasabb oktatómunkát végzi.

 


 

2014-ben Balogh Zsolt kapta az Emlékérmet

A Szabad Repülők Szövetségének „Menyhárt Éva Emlékérem” kuratóriuma döntése alapján ebben az évben a képzésért és a biztonságért alapított díjat Balogh Zsoltnak ítélte oda.
Balogh Zsolt a Nyíregyházi Légisport Egyesületben alapított sárkányrepülő szakosztályban volt oktató és válogatott kerettag. Nevéhez fűződik a sárkányrepülők eregető csőrlésében meghonosodott úgynevezett „Nyíregyházi módszer”. Ő kezdeményezte elsőként sárkányrepülők képzését síkságról csőrléssel indítva. Tudását folyamatosan fejlesztve kidolgozta és elsőként kipróbálta a sárkányrepülők hőlégballonról való indításának módszerét. Csapatával több versenyt és nemzeti bajnokságot is rendezett a nyíregyházi repülőtéren. Oktatói tevékenysége nyomán kiváló pilóták maradtak a Magyar Sárkányrepülésben akik ma is az élsportban bizonyítják Balogh Zsolt sárkányrepülő oktatói munkásságát.

 

 


 

Nagy László posztumusz díjazott

 

Az oktatásért és a biztonságért alapított Emlékérem Kuratóriuma (a kuratórium a korábbi díjazottak Baráth Zoltán és Majoross István, valamint az alapító HFFA részéről Kerekes László és Pálfi Béla Gábor) ebben az évben Nagy László sárkányrepülő oktatónak ítélte oda a díjat.
Nagy Laci legendás sárkányrepülő, egész életét a fiatalok nevelése, tanítása töltötte ki, emellett kiváló pilóta, sárkány építő és versenyző is volt. Ameddig anyagi lehetőségei engedték, sőt talán kicsit azon is túl, kiszolgálta a hazai sárkányrepülés oktatását.
Laci ez év őszén egy zenekari próba közben váratlanul elhunyt, így Ő a Menyhárt Éva Emlékérem első posztumusz díjazottja.


 

Baráth Zoltán a második Menyhárt Éva Emlékérem tulajdonosa

Ebben az évben is a Magyar Repülőszövetség díjkiosztó ünnepségén került sor a Menyhárt Éva Emlékérem átadására.
A díjat ez évben Baráth Zoltán vehette át.

Baráth Zoltán, ős sárkányrepülő oktató, Menyhárt Évi felfedezője. Évtizedeken át az MSE sárkányrepülő szakmai vezetője volt, a klub motorja, a Sárkányrepülésért Alapítvány kigondolója és Kuratóriumának tagja. Alapítója és működtetője volt a Hermész sárkányos újságnak, felszerelésekben való ellátója a siklórepülőknek. Ő volt és reméljük még sokáig lesz a „Sárkányosok Baráthja”.

 

 


 

Majoross István vehette át elsőként a Menyhárt Éva Emlékérmet

A Magyar Repülőszövetség díjkiosztóján Majoross István vehette át a Menyhárt Éva emlékérmet, amelyet a Szabad Repülők Szövetsége alapított és első alkalommal került átadásra.

Majoross István – akit mindenki Tyutyuként ismer – 1979-ben alapította a MALÉV Sárkányrepülő Szakosztályát. Az ősi kezdetektől oktató, versenyzőként válogatott kerettag volt. Az Európai Hang Gliding és Paragliding Unió tagszervezeteként a biztonságért és a képzésért alapított gyönyörű 9 cm átmérőjű érem elsőként nem is kerülhetett volna jobb kézbe, mint Tyutyuéba; aki a díjkiosztón Menyhárt Évi édesanyjától meghatottan vette át a díjat.
Az átadáskor pár szóban külön is megemlékeztünk a megszüntetett MALÉV-ról, Tyutyu volt munkahelyéről.

 


 

A díjazottak Évike mamájával

 


 

A Menyhárt Éva Emlékérem alapításáról

 

A Szabad Repülők Szövetségének elnökége megalapította a Menyhárt Éva EHPU Emlékérmet a biztonságért és a képzésért. Az Emlékérmet az EHPU ülés döntése alapján annak a szabad repülésben a repülésbiztonságért és képzésért dolgozó személynek adjuk, akit a HFFA elnöksége az adott évben jelöl.

 


 

Menyhárt Éva sárkányrepülő pilóta volt, aki oktatóként, végzett meteorológusként és válogatott szintű versenyzőként tízéves pályafutása során a képzésben és a biztonság érdekében elmúlhatatlan érdemeket szerzett. Az Ő nevéhez fűződik az az előadássorozat, ami a meteorológia oktatását meghatározta a hazai siklórepülő képzésben.
Menyhárt Éva 1990-ben kezdte sárkányos pályafutását. A biztonság érdekében ejtőernyőzni is megtanult, a sors fintora, hogy tragikus sárkányrepülő balesetekor mentőernyőjét nem használta.
Személyisége és jelleme, szerény, de határozott egyénisége nemzetközileg elismert és mindenki által szeretett sportolóvá tette.