Tájékoztatás az MRSZ jogosításairól

2011.12.20.

Tisztelt Klubvezetők, Kedves MRSZ tagok, Pilóták!

Nagy csalódással tájékoztatlak Benneteket, hogy a Hatóság mai napon nem függesztette fel karbantartási és ezzel összefüggésben üzembentartási jogainkra kiadott felgüggesztési határozatait.
Történt ez annak ellenére, hogy a Hatóság az auditot december 16-án pénteken lefolytatta és helyszíni kijelentéseik szerint (és természetesen az MRSZ jelenlevő munkatásainak bemutatása nyomán) az MRSZ rendszerét rendben, alkalmasnak találták.
Bár december 15-én Mónus Ferenc úr, a Hatóság helyettes vezetője személyes találkozásunkkor azt mondta, hogy amennyiben az „alapos” audit, melyre
„vadonatúj, az MRSZ-hez kevéssé kötődő” Bizottság kerül kijelölésre, a rendszert rendben találja, az felfüggesztő határozatokat hétfőn, december 19-én visszavonják. Az audit valóban „alapos” volt, szokatlanul hosszú, csaknem 6 órán keresztül tartott. Ennek végeredménye lett a pozitív vélemény, melynek a mai napon Határozatban kellett volna formát öntenie. Ez nem történt meg.

Meg kell említenem, hogy néhány hónapja az EASA hasonló auditja nem vett ennyi időt igénybe és az is pozitív eredménnyel zárult. Ez része volt a Hatóság EASA auditjának, amely hosszú évek óta először lett sikeres.

Megpróbáltunk érdeklődni a Hatóságnál, de az érintettek vagy elérhetetlenek voltak, vagy kitértek a válasz elől. Később egy, az eljárásban részt nem
vett munkatárs azt mondta, hogy ő ugyan nem mondhatja meg az okát a hezitálásnak, de a Hatóság elnökének írt levelünk nem segített, és egyébként is az MRSZ nem népszerű a Hatóság vezetése és néhány vezető munkatársa szemében. Hivatalos választ a Hatóság nem adott még, tehát nem tudom 100% biztosan, hogy megváltozott-e péntek óta a Hatóság álláspontja?

Az elmúlt fél év tapasztalatai azt súgják nekem, hogy nem véletlenül nem érkezett meg a pozitív határozat és úgy tűnik a Hatóságot nem különösebben befolyásolja, hogy több ezer pilóta figyeli aggódva a történéseket és több száz repülőgép nem szállhat fel a magyar repülés történetében példátlan módon. Privát véleményem, hogy egy hatóság nem állhat kicsinyes bosszút azért, mert egy országos sportszövetség, tagjai érdekeit képviselve minden fórumon megnyilvánul.

Úgy tűnik a szilveszteri repüléseket nyugodtan elfelejthetjük, mert amennyiben értesülésünk helytálló, konkrétumok helyett „jogi indoklás” lesz az elutasító határozatban, amely ellen természetesen fellebbezni fogunk és ha kell bíróságra is megyünk, de ez nem fogja a repüléseinket hamarabb lehetővé tenni. Sehol a világon a sportrepülés még nem állt meg ilyen hatósági intézkedés miatt. Ráadásul minden egyes érintett repülőgép rendelkezik érvényes papírokkal, műszaki vizsgával, karbantartási szakszemélyzettel. Tehát nem áll meg az a demagóg indoklás, hogy az intézkedések ” a repülés biztonságát szolgálják”.

Az ügyben kapott telefonhívásokban ismét a Hatóság elfogultságát emlegetik és sorolnak „jogsértő”, vagy „rosszindulatú” eseteket.

Jól tudjátok, hogy nem hiszek az összeesküvés elméletekben, azt azonban jól látom, hogy a Hatóságon belül valóban vannak olyan személyek, akik
valamilyen vélt, vagy valós sérelem miatt, vagy valamilyen cél érdekében a Magyar Repülő Szövetség ellen dolgoznak. Bár sem az okot, sem a célt nem
ismerem (nem egészen egy éve vagyok az MRSZ elnöke), de erre előbb-utóbb fény fog derülni.

Ezért arra kérlek Benneteket, amennyiben konkrét példáitok vannak, röviden, a tényekre szorítkozva juttassátok el a Főtitkár úrhoz, aki gondoskodni fog azok közzé tételéről, illetve jogi segítségnyújtásról.

Jelen pillanatban az üggyel kapcsolatban annyi teendőnk van, hogy megvárjuk a Határozatot. A következő lépések először jogi, majd nyilvános jellegűek
lesznek, ezért kérlek Benneteket:

– Gyakorló jogászok, ügyvédek, ügyészek: jelentkezzetek nálam, vagy a főtitkár úrnál
– Sajtó és kommunikációs szakemberek: tegyétek meg javaslataitokat a téma kezelésére
– Mindenki: ismeretségi körötökben lévő országgyűlési képviselőkkel, kormánytisztviselőkkel, polgármesterekkel és gazdasági vezetőkkel beszéljetek az MRSZ-t és főleg annak tagjait, klubjait méltánytalanul érő és átfogónak látszó negatív megítélésről.

Meggyőződésem, hogy a Magyar Repülő Szövetség tagsága nem szolgált rá a tendenciózus negatív megkülönböztetésre. A nehezedő gazdasági és nemzetközi helyzetben pedig a hatóságok védelmét és a nemzeti hatáskörbe tartozó könnyítési lehetőségek keresését várja el úgy, ahogy bármelyik más
környező országban ezt nap mint nap tapasztaljuk. Nem kívánunk felmentést egyetlen törvény, vagy rendelkezés alól sem. Csupán azok „nem kreatív” alkamazását és az elavult hazai jogszabályok harmonizálását a korszerűbb európai jogszabályokkal.

A témában januárban Klubvezetői értekezletet tartunk, kérem készüljetek fel.

Repülő Barátsággal,

Kecskeméti Tamás
Elnök
Magyar Repülő Szövetség