VB beszámoló

2011.12.06.

Helyszín: Montecucco, Olaszország

Csapat:
Bertók Attila
Újhelyi Balázs
Szász Péter
Kis Attila
Cziegler Elek
Kovács Endre

A versenyre kapott támogatás a nagyon drága nevezési díjak (450 euro/fő) nagy részére volt csak elég. Az egyéb költségeket (nevezési díj kipótlása, utazás, szállás, felszerelés) a pilóták saját maguk fedezték.

Az Olasz csizma közepén található sárkányos paradicsom régóta ismert lamináris levegőjű starthelyéről, ahol 12 m/s-es szélben is öröm startolni és visszaszállni. Érdekes módon a hegy másik oldalára néző mező is szinte pont ugyanilyen és megegyezik „sima szelével” is. Viszont az időjárás nem mindig jó ott, tavaly az elő világbajnokságon -még- 7-ből 4 értékelhető nap volt. Horvát Zoltán mindkét, Majoross István (Tyutyu) az első versenyen nagy mértékű
segítséget nyújtottak.

A terep főleg egy nagy és több kisebb Észak-Dél irányú hegygerincből áll, köztük széles völgyekkel, leszállási lehetőség (legalább vész) szinte mindenhol található. A 146 versenyző rekord nevezési szám a Világbajnokságokon. A verseny előtt és után nagyszerűeket repültünk. A verseny alatti időjárást viszont botrányosnak lehetett mondani. A meghirdetett 12 versenynap első felében 14-16 m/s-os szél fújt, majd ez megállt és de utána szinte végig esett.

Az első sikeres naphoz Assisibe kellett utazni, ahol általában gyengébb a szél. Azért ott is volt 30-35Km/h, a feladat első szára széllel szemben kezdődött, sokak hajszállal tudták teljesíteni, de sokan, köztük a magyar csapat nagy része, hajszál híján nem.

A következő feladat Montecuccoról ment, ekkor a fél táv leárnyékolódás alatt ment.
Sokunknak sikerült javítani, de nem gondoltuk volna, hogy ezzel vége is a versenynek…

Volt még egy nap amit lefújtak veszélyes időjárási körülményekre hivatkozva pedig többen -köztük Bertók Attila is- megrepülték az aznapi feladatot és a legjobb időjárás volt szerintük a versenyen, jó startkondíciókkal.

A Világbajnok ismét Alessandro Ploner (Olasz) lett, a második Christian Ciech (Olasz), a harmadik Primoz Gricar (Szovén).

Újhelyi 47, Szász 78, Bertók 80, Kovács 84, Kis 118, Cziegler 121, helyen végzett.

Remélhetőleg lesz még versenyzéshez alkalmas időjárás a környéken ahová ilyen nagy számban eljut a magyar csapat.

Kovács Endre csapatvezető