Egy rossz hír…

2011.10.20.

A siklóernyőzés és a sárkányozás legendás starthelyét a Monacora néző Mont Grost Rockebrune felett, a déli francia tenger partján időlegesen felfüggesztették.

A 2011 márciusi Cross Country Magazin is beszámolt róla (no meg a lengyel, a cseh és a magyar szövetségek külön felszólítást is kaptak) hogy a repülőtevékenység ingataggá válhat a sok komoly baleset miatt, amelyek közül az egyik halálos kimenetelű volt. Ezen a helyen régóta folytak biztonságtechnikai tréningek, acro gyakorlások, vagy téli tesztelések, mivel az enyhe mediterrán klíma repülhetővé tette ezt az időszakot is, bár a tömeges leszállások és a tengeri mentések az elmúlt időszakban a hatóságok értékelése szerint a helyszínt biztonsági szempontból kritikussá tették. Több mentőernyő nyitás történt, a vendég pilóták sorozatos hibái, a biztonsági szabályokat ellenére is, amelyek előírták az acro, vagy a biztonságtechnika gyakorlásához a mentőmellény, a saját mentőcsónak, használatát.

A Rockebrunei önkormányzat megállapítása szerint a balesetek nagy száma, és a hozzávetőlegesen 50%-al megnövekedett repülések 1999 óta az okai hogy a repülő tevékenységet a helyszínen ideiglenesen felfüggesztették. A letiltást 2011 július 1-étől foganatosították és az önkormányzat a tilalom visszavonásának idejére vonatkozóan nem adott időpontot.