A fedémesi oktatóparkot kezelő szakosztály vezetőjének és oktatójának a közleménye

2011.03.05.

A fedémesi oktatóparkot kezelő szakosztály vezetőjének és oktatójának a közleménye 2011. március 05. szombat, 11:00

A február 27-i balesettel kapcsolatos levelében az MRSz szakági vezetője, Kerekes László, felhívta a figyelmemet azokra a szabálytalanságokra, amelyek esetleges más tényezőkkel együtt (mint például váratlan időjárás-változás, gyakorlatlan növendék nem megfelelő reagálása, nem kezdőoktatásra alkalmas ernyő használata) balesethez vezethetnek, és felszólított, hogy a továbbiakban a legnagyobb szigorral tartsam be az érvényben lévő kiképzési tematika előírásait.

Ennek figyelembe vételével úgy döntöttem, hogy mindaddig felfüggesztem az oktatói tevékenységemet, amíg nem rendelkezem a gyakorlati foglalkozásokon megjelenő tanulók várható létszámának megfelelő darabszámú PMR-rádióval, vastagprotektoros beülővel és DHV-1 (vagy annak megfelelő kategóriájú), a szükséges súlytartományokra alkalmas oktatóernyőkkel, és amíg a tanulók adminisztrációja, biztosítása nincs rendben. Vagyis a Fedémesre járó, ide beiratkozott tanulóim szíves türelmét kérem néhány hétig, amíg a fentiek rendeződnek.

Fontos változás továbbá, hogy a Fedémesi Siklóernyős Oktatópark központi dombját, mivel elsődlegesen tanpálya, kezdők csak oktatójukkal együtt használhatják repülésre, aki pedig már nem tanuló, csak akkor, ha érvényes regisztrációval rendelkezik az MRSz-hez tartozó valamelyik egyesületben. A terület karbantartására abból az összegből tudunk fordítani, amely a starthely-alapba gyűlik a személyes regdíjak részeként. Ezért nincs helye itt olyan „partizánoknak”, akik ehhez nem járultak hozzá, vagyis nem legálisan repülnek.

A február 27-i baleset után a helyszínre érkezett REBISZ-munkatársak szerint nem követnék el jogtalanságot, ha elkérném a repülési naplót és az ernyő alkalmassági kártyáját a repülés időtartamára mindenkitől, aki ezen a terepen szeretne gyakorolni, mert ez nem csak egy domb az ország starthelyei közül, hanem kiemelt szerepű a kezdők legális képzésében. Ennek ellenére nem szándékozom élni az okmányellenőrzés kötelezőségével, de elvárom, hogy mindenkinek, aki itt repülni szeretne, rendben legyenek és nála legyenek a papírjai, ám ha kéri, szívesen áttekintem, hogy valóban minden rendben van-e.

ZsL.