Beszámoló a 2010. évi sárkányrepülő Európa-bajnokságról

2010.10.14.

Beszámoló a 2010. évi sárkányrepülő Európa-bajnokságról

Helyszín: Ager, Spanyolország.

A magyar csapat:
Bertók Attila
Ujhelyi Balázs
Balogh Zsolt
Kis Attila
Borbély Tibor
Szász Péter
A versenyre kapott támogatás a nagyon drága nevezési díjak (410 euro/fő) kifizetésére volt elég. Az egyéb költségeket (utazás, szállás, felszerelés) a pilóták saját maguk fedezték.

Ager Spanyolország ÉK-i részén, Barcelonától 2 órányi autózásra, ÉNY-ra helyezkedik el. Megbízhatóan jó időjárás jellemzi, ezért számos versenynek adott már otthont, köztük világbajnokságnak is (1995). Ezen az EB-n is kiváló idő volt, néhány kifejezetten erős nappal, összesen 9 versenynapot repültünk.
Az Ager fölötti hegyen (Montsec) összesen egy darab Délre néző starthely található, ez azonban bőségesen elegendő, mert egyrészt elég nagy egy ekkora mezőny számára is, másrészt ha egyébként repülésre alkalmas az idő, akkor mindig ráfúj a szél.
A versenyen összesen 91 pilóta indult, a csapatversenyben 22 csapat.

A feladatok többnyire több töréspontos, „majdnem zárt pályák” voltak, a terep változatos, hegy és síkvidék keveréke, az előbbi túlsúlyával.
Ujhelyi Balázs mindjárt az első versenynapot megnyerte és Bertók Attilával együtt az egész versenyen az élmezőnyhöz tartoztak. A feladatok általában hosszúak, 100 km felettiek voltak, ahogy az egy EB-n manapság normálisnak tekinthető. A leghosszabb feladat 196 km volt, jellemző, hogy a mezőny nagyobbik része beért a célba – akárcsak a versenynapok többségén.

Az EB-t Gerolf Heinrich nyerte Thomas Weissenberger és Bertók Attila előtt. Ujhelyi 10., Balogh 53., Szász 56., Borbély 72., Kis 74., míg a magyar csapat a 6. helyen végzett.

A csapat minden tagja számára hasznos és tanulságos verseny volt, az ilyen szintű mezőnyben való versenyzés semmi mással nem pótolható.
A logisztikai, szervezési kérdéseket magunk között, egyszerűen megoldottuk, a külön csapatvezető vagy szövetségi kapitány hiányát nem éreztük.

Szász Péter
csapatvezető