Dr. Horváth Ágnesnek írt levelünk

2009.11.08.

Tisztelt Miniszter Asszony!

Mindenekelőtt engedje meg, hogy gratuláljak Miniszterré történő kinevezéséhez! Ez a gratuláció nem teljesen önzetlen, mert abban a reményben írok Önnek, hogy a lassan fél éve húzódó sportágunkat érintő probléma megoldására a Minisztériumban történt személyi változások gyorsítóan hatnak.

Mint a hazai sárkányrepülő sportért felelős szervezet a Magyar Siklórepülő Szövetség elnöke, sajnálattal tapasztalom, hogy jelzésünk és sokéves szakmai tapasztalattal alátámasztott érveink ellenére a 2006. december 23-i 319/2006.(XII.23.) számú krm. rendelet módosítása késedelmet szenved.

Ez a rendelet különösen veszélyes sportnak minősítette a sárkányrepülést, pedig az semmiképp nem extrém sport, de még csak nem is veszélyesebb, vagy baleseti statisztikájában nem kedvezőtlenebb, mint más – extrémnek nem minősíthető – sportok.

A sárkányrepülés hazai, több mint 30 éves történelmében a sárkányrepülő versenyeken elvétve fordultak elő balesetek. A sport a repülésre jellemző szabályozott és ellenőrzött keretekben folyik, széleskörű az oktatómunka és a baleseteket megelőző információ-terjesztés. A pilóták és légijárműveik évente szigorú vizsgáztatáson és felülvizsgálatokon esnek át, ellentétben a közúti közlekedésben megszokottal. Tevékenységünk biztonsági szempontból kiemelten kezelt, a szabályozás a XCVII./95. számú Légiközlekedési törvény, valamint a CLXXXIV/2005 sz. A légi-, a vasúti és a víziközlekedési balesetek és egyéb közlekedési események szakmai vizsgálatáról szóló törvény hatálya alá esve rendkívül szigorú és felügyelt.

Mindezek ellenére a hazai sárkányrepülő sport méltánytalanul háttérbe szorított helyzetben van. Az európai joggyakorlattal élesen ellentétben a természetvédelmi területekről, a határsávból, vagy értelmetlenül lefoglalt polgári nagygépes, vagy katonai légterekből kitiltva, életterétől megfosztva próbál ez a sport fennmaradni. Mindezt tovább súlyosbítja a fent említett diszkriminatív rendelkezés. A hazai sárkányrepülő sportolók létszáma a mostoha hazai lehetőségek és környezet miatt ma már nem haladja meg az 50-et, míg a képzésekbe bevont 2007-re vizsgázott jogosított oktatók száma 18. A kis létszám ellenére sárkányrepülésben világcsúcstartónk van, és a világ több ezer sárkányosát számon tartó rangsorban két pilótánk is az első tízben foglal helyet.

Eközben a sajtó egy-egy könnyűmotoros balesetet sárkányrepülőnek címezve folyamatosan rossz hírét kelti ennek a szelíd és – 29 éves sárkányrepülő múlttal és a hazai egyetlen kamarai tagsággal rendelkező siklórepülő szakértőként is bátran állítva – biztonságos közlekedési formának. Talán ez a méltatlan sajtókampány az oka, hogy a jogalkotó – a szakmai szervezetünkkel való kapcsolat felvétele híján – kérdezés nélkül beemelte ezt a sportágat a veszélyesnek minősítettek közé.

2007. március 2-án az általunk felvetett problémára a Miniszterelnök Úr az alábbiak szerint reagált:

„Levelével kapcsolatban tájékozódtunk a témáért felelős Egészségügyi Minisztériumban. Megtudtuk, hogy nagyon sok hasonló levelet kaptak. Ennek eredményeként jelenleg is több belső és külső egyeztető tárgyalás van folyamatban a rendeletben érintett különböző szervezetek képviselői és a szakértők bevonásával, közösen áttekintik a lehetséges megoldásokat. A szaktárcánál ígéretet tettek arra, hogy amint kialakul egy közösen képviselhető megállapodás, haladéktalanul tájékoztatni fogják Önt és a többi érintett szervezet vezetőjét is.”

Azonban úgy tűnik mind a közösen képviselhető megállapodás, mind az említett ígéret arról, hogy szervezetünk valamiféle tájékoztatást fog kapni a változásról, eddig váratott magára.

Kérem Önt, segítsen bennünket abban, hogy a jogszabály végrehajtására kiadott rendelet felsorolásában a sárkányrepülés – ahogyan a hasonló egyéb repülő sportok – ne maradhasson benne.

Kérem mielőbbi közreműködését abban, hogy mire 2007. május 17. és 27. között Dunaújvárosban az évek óta egyetlen hazai sárkányrepülő verseny megrendezésre kerül, ez a sportágunkat méltatlan helyzetbe sodró állapot a rendelet módosításával megszűnjön.

Egyben tisztelettel meghívom e verseny: a „Menyhárt Éva emlékverseny” megnyitójára, amely egyben évek óta hagyományosan a Sárkányrepülők Nemzeti Bajnoksága. Kérem, tisztelje meg rendezvényünket azzal, hogy eljön személyesen meggyőződni arról, hogy levelemben a sportág szabályozottságáról és extremitástól való mentességéről írtak a valóságnak mindenben megfelelnek.

Tisztelt Miniszter Asszony!

Kérem, nézze el nekem, hogy levelemet Email útján is továbbítom, talán megérti, mindezt levelem sürgőssége indokolja.

Bízva gyors és hatékony közbelépésében:

Tisztelettel:

Kerekes László siklórepülő szakértő
a Magyar Siklórepülő Szövetség elnöke
egyben a Szabad Repülők Szövetségének főpilótája

(Email: laszlo.kerekes@hmth.hu Tel: 20/3646921)