Levélváltás

2016.03.05.

Tisztelt Elnök Úr,

A VS.hu információi szerint az MRSZ-ben 2016-ban jelentően csökkent a tagdíjbefizetések száma. Ennek oka pedgii az, hogy jellemzően a legnagyobb hazai siklóernyős és sárkányos szervezet, a HFFA tagjai nem váltották meg MRSZ-tagságukat. Megfelel a valóságnak ez az információ?
Ha igen, mi az oka annak, hogy nem kívánnak az MRSZ tagjai lenni 2016-ban? Távolmaradásuk miképpen befolyásolja az MRSZ működését, a sportolók felkészülését, versenyzési lehetőségeit?
Ha nem felel meg a valóságnak, ezzel szemben mi az igazság? Mekkora az eltérés a 2015-ös és a 2016-os MRSZ-taglétszám között, ami a HFFA-tagok aktivitását, tagságát illeti?

Köszönettel várom válaszait,
Zsidai Péter
újságíró
VS.hu

 


Tisztelt Újságíró Úr!
A VS.hu információja nem felel meg a valóságnak.
Egyrészt, mert a HFFA-nak – mint ahogyan azt a törvény nem teszi lehetővé a szövetségek számára – nincsenek egyéni tagjai. Tagjai klubok, amely tagszervezetek egyben 2015-ben az MRSz tagjai is voltak.
2015-ben a HFFA-nak 22 egyesület volt a tagszervezete, valamennyi MRSz tag is egyben. Pusztán annyi a különbség, hogy az MRSz megváltoztatta a tagdíjfizetésre vonatkozó alapszabályi előírásait és 2016-ban a HFFA nem gyűjtheti össze tagszervezetei MRSz tagdíját, hanem azt a tagszervezetek közvetlenül az MRSz-nek fizetik.
2014-ben 24 tagszervezetünk volt (a HFFA alapszabályában foglaltak szerint valamennyien MRSz tagok is).
2013-ban ez a szám 30 klub volt, de például 2010-ben 33 szervezet tartozott hozzánk hasonlóképpen.
Az MRSz vezetésének a siklóernyős és sárkányrepülő tagság véleményét figyelmen kívül hagyó viselkedése juttatta oda az MRSz-t, hogy erőfeszítéseink ellenére a klubok MRSz-be befizető tagjai egyre kevesebben vannak.
Az MRSz vezetés jelentős szerepet játszott a siklórepülők megosztásában, ez vezetett oda, hogy 2014-ben a mintegy 600 tagot számláló SIRESz (2009 óta a másik siklórepülőket összefogó szervezet) tagdíj nem fizetése miatt kizárta magát és tagjait az MRSz-ből. Úgy gondolom, az MRSz életében ez nagyobb tagdíjvesztést eredményezett, akkor mégsem kapta fel a fejét a sajtó.
Ez elég érdekes dolog.
Had’ említsem meg, hogy amikor a siklórepülők többségének a döntései érvényesülhettek az MRSz-ben, akkor 1700 fős tagságot tudott a HFFA klubjai által az MRSz-be toborozni. Amióta az MRSz vezetése a HFFA javaslatait rendre semmibe veszi, akkor tagsága többségének véleményét veti sutba.
Ez pedig sajnos tagság vesztéssel jár. De úgy látom nem a taglétszám csökkenése a probléma, hanem, a tagdíj, a pénz hiánya. Ha majd az MRSz tagjai és nem a tagjai zsebéből kivehető pénz érdekében fog dolgozni, talán a tagság is újra visszatér az MRSz-be. Az évek óta kivonult ejtőernyősök, repülő modellezők, motoros repülőgépesek is talán akkor visszajönnek. Bár úgy látom értük már nem fáj senki szíve.
Tisztelettel:
Kerekes László